Det påstås ibland att industridesignen är död; att det inte presenteras några produkter längre som har en nydanande design. Är det så, och innebär detta att vi aldrig mer kommer att få se någon produkt som kan mäta sig med kobratelefonen eller Alessis juicepress?

Om industridesignen kunde tala skulle den troligen citera Mark Twain, och påpeka att ryktet om dess död är betydligt överdrivet. Men det finns ändå ett visst fog för påståendet. Designen av industriprodukter har länge varit nedprioriterad. Under den ekonomiska krisen har många företag minskat sina budgetar för produktutveckling, eftersom det har ansetts vara en mindre viktig del av det arbete som förhoppningsvis leder till att fler kunder köper företagets produkter.

Ett sätt att minska sin budget har varit att företag anlitat frilansande designers istället för att driva en egen avdelning för ändamålet. Den som då arbetar som industridesigner måste framför allt marknadsföra sig själv, för att vara försäkrad om att kunna få uppdrag även i framtiden. Då blir det viktigare att göra något spektakulärt, som väcker uppmärksamhet, istället för något funktionellt.

Bra industridesign handlar lika mycket om funktion som om form. Men när designern prioriterar det spektakulära riskerar resultatet att bli en produkt som inte finner några köpare. Då råkar industridesign ännu mer i vanrykte, och företagen blir ännu mindre villiga att investera i riktigt bra industridesign, som uppfyller den gamla klyschan om form och funktion i skön förening.

Ljuspunkter

Samtidigt har företag som Apple lyckats bygga upp en hängiven skara av fans, genom en marknadsföring där industridesignen är en viktig del. Det går för det mesta att känna igen en Apple-produkt direkt, och många andra företag försöker nu skapa liknande succéer genom att åstadkomma lika stringenta formspråk. Det går även att kringgå stora företag helt och hållet, och finansiera sin produkt via crowdfundingsajter som Kickstarter. På detta sätt väcks också intresset för bra design och produktutveckling bland de som kommer i kontakt med kampanjerna.

Så nej, industridesignen är verkligen inte död. Men bitvis fungerar den sämre än tidigare, det går inte att förneka.