Att teknikens utveckling går i rasande fart framåt är ingen nyhet, men vad som däremot är nytt är att Google nu vill göra det lättare att identifiera sig med hjälp av sina ögon vid inloggning på sin dator – och det har man nu fått patent på.

öga med sminkNär det kommer till bra uppfinningar och idéer gäller det att hålla dem för sig själv så att ingen snor dem innan ett patent på produkten är taget, det har vi tidigare skrivit om här. Och det är precis vad Google lyckats med. IT-jätten har nu nämligen fått patent på en lins som skannar linsens bärares rengbågshinna när man vill logga in på sin dator, skriver tidningen IDG. Patentet som Google erhållit består enligt tidningen i korta drag av en kontaktlins med en eller flera inbyggda ljussensorer och det är dessa som läser in ljusreflektioner från ögat vilket ger en bild av bärarens regnbågshinna. Denna kan sedan skickas till din dator för att användas som identifikation – vilket betyder att man använder linsen som låsanordning för att låsa upp såväl en dörr utan nycklar som en dator utan att använda lösenord.

Alla ögon är unika

Anledningen till att denna låsanordning är så effektiv som den är handlar om att varje enskild individ faktiskt har en unik regnbågshinna vilket gör ögonigenkänningsteknik ibland kan vara säkrare än till exempel fingeravtryck. dock är det många som hävdar att man kan kringgå ögonigenkänningssystemen genom att använda sig av vissa knep för att använda någon annans ögon – men detta eliminerar Google-linsen eftersom att man måste bära denna för att datorn ska kunna läsa av ditt öga. Smart va!