Om du är aktiv och på alerten behöver det inte vara så svårt att hålla din trädgård fri från ogräs. Beroende på vilken typ av ogräs det rör sig om kan det dock kräva en hel del jobb. I den här artikeln får du några tips på hur du kan förenkla och göra rensandet mer effektivt.

Våren är här och i och med det har många börjat arbeta i sina trädgårdar. Mestadels är det ett trevligt och avkopplande arbete. Vanligtvis är det dock inte helt fritt från frustrerande inslag. Med trädgårdssäsongen kommer också ogräset, och många står vid staketet och får rensa för full maskin. Med några få enkla tips i åtanke kan du dock rensa ogräs på ett effektivt sätt.

Bra tips för att rensa ogräs

Att hålla trädgården fri från ogräs handlar i första hand om att du är aktiv. Försök vara så kvick som möjligt och rensa bort ogräset så snart du ser det. Det är det enklaste sättet att förhindra spridning. Tycker du att det är tråkigt att rensa ogräs? Ett ypperligt tips är att du använder handsfree på din mobiltelefon och är social samtidigt som du rensar. På så sätt kan du ju kombinera nytta med nöje och få något uppskjutet telefonsamtal avklarat samtidigt som du får saker gjorda i trädgården.

  • Rensa ogräs när marken är fuktig – då blir det enklare att dra upp rötterna.
  • Lägg det rensade ogräset i en sopsäck och låt det torka några veckor. På så vis kan du lägga ogräset på komposten utan att det sprids ytterligare.
  • Vissa typer av ogräs bekämpar du enklast genom att täcka över dem så att de inte får något ljus.
  • Fuska inte! Var noggrann när du rensar och ta bort allt ogräs. Det räcker med att en planta återstår för att ogräset ska kunna spridas igen på kort tid.

Till sist ett tips som kanske inte är något för alla. Om du har möjlighet kan du skaffa höns. De är dels ett trevligt inslag, men också utomordentligt duktiga på att rensa bort ogräs. Med några höns på gården är ogräs ett minne blott.