Svenskar älskar att förvandla sina hem till trendiga uppvisningar. Vi är som besatta av sociala medier och visar gärna upp våra privatliv, där penslar och spackel får blandas med lördagsmys och träning. Vi älskar att renovera, men vilka är våra renoveringsfavoriter just nu? Och varifrån hämtar vi all inspiration? 

Vad är egentligen den vanligaste renoveringen i de svenska hemmen? Många som googlar på Hantverkare Stockholm är nog ute efter professionella hantverkare som kan utföra certifierade jobb. Ofta är det köksrenovering vi är ute efter, och badrumsrenovering kommer tätt därefter som en ständig föjeslagare. Vilka inspireras vi av när vi ska renovera, och varför är svenskarna så besatta av renovering? Det tar vi upp här!

Hantverkarna har fullt upp

Förmodligen använder vi renoveringar till att öka värdet på våra hushåll. Ett schysst kök och ett nyrenoverat badrum gör ens bostad betydligt mer attraktiv på marknaden och kan höja priset med flera hundra tusen. Nya vitvaror är också ett sätt att locka upp bostadspriset på. Men vi renoverar också eftersom vi så lätt påverkas av alla inredningsreportage, vi älskar helt enkelt att förnya våra hem och svenskarna är ett mycket trendkänsligt folk! Se till exempel Elin af Klintbergs lägenhet, blir man inte inspirerad att renovera om i hennes stil? Förmodligen är det många svenskar vars fingrar börjar klia när de ser sådana inredningsreportage, och tidningarna kryllar av dem.

För många räcker det med att tapetsera om i några trendiga tapeter (behöver vi säga mer än William Morris?), men många vill göra en fullskalig renovering av ett radhus och är mycket djärva när det kommer till att riva ut och lägga nytt. När man ändå ska renovera är det många som väljer att slå på stortrumman och göra en ordentlig renovering som kanske strukturerar om hela bostadens uppbyggnad.