Sobert svart, marmor och hållbarhet är några av inredningstrenderna som är aktuella för köket under 2019.

Marmor är ett klassiskt material som kommer tillbaka starkt i år. En bänkskiva i marmor som underhålls regelbundet kan hålla sig vacker länge. Rostfritt stål är ett annat material som blivit modernt igen och en favorit hos många. På www.kitchens.se finns ett brett urval av bänkskivor i olika material och färgställningar. Trenden med tunnare bänkskivor i ett kompositmaterial håller fortfarande i sig. Ett säkert kort för det trendiga köket 2019 är en köksö. Kläs den sedan in helt i samma material som bänkskivan blir det bara ännu bättre. Men tänk på att årets kökstrender också präglas av personlig smak. Det är viktigt att utgå ifrån sig själv vid valet av köksinredning. För den som vill ha ett trendigt kök där det även går bra att leva och laga mat så delar tv-kocken Jessica Frej med sig av sina främsta tips på hur ett praktiskt kök inreds, och tar upp bland annat hur viktigt det är att planera för avlastningsytor vilket hon saknade i sitt första kök hon hade.

Trendiga färger

Färgmässigt sett går trenden mot mer naturinspirerade och jordigare toner. Enligt Pinterest är senapsgult en färg som kommer synas mer under 2019. Mattallrikar i senapsfärgad terrakotta är ett exempel på det. Årets dominerande färgtrend i köket är dock svart enligt de flesta inredningsintresserade. För den som tycker att det blir för mörkt med svarta skåpsluckor och bänkskivor är detaljer som en kran eller en fristående sophink i mattsvart ett alternativ.

Hållbarhet

En hållbar livsstil är något som många kämpar för numera och det märks även i inredningen av hemmets hjärta, köket. Nedan kommer några exempel på det:

  • Smarta förvaringslösningar som förlänger råvarornas hållbarhet.
  • Skåpsinredning anpassad för sopsortering och återvinning.
  • Återbruk. En nygammal matgrupp går till exempel lätt att hitta på loppis. Hemma hos farmor och farfar finns det ofta bortglömda skatter som kan komma till användning i barnbarnens kök.

IKEA har man hakat på återbrukstrenden och därför startat ett nytt testprojekt. Tanken där är att allt material ska vara i ett kretslopp och gamla föremål ska få nytt liv istället för att kasseras. Möbelföretaget kommer att samla in gamla möbler, till exempel köksstolar som sedan kommer att hyras ut. Andra saker som kan bli aktuella för uthyrning i projektet är köksredskap.