Undvik inbrott i hus och lägenhet genom smart designade dörrar och andra användbara tips, bland annat från polisen.

Det finns design ­– och så finns det smart design. Som säkerhetsklassade dörrar som förhindrar inbrott. På prodoor.se kan du läsa om hur säkerhetsdörrar i t lägenheter har dörrblad av stål, ljudisolering och tre års inbrottsskyddsgaranti. Det är ett smart sätt att skydda sig mot inbrott på. Förutom att ha en säkerhetsdörr, vad finns det att tänka på för att minimera risken för att få ovälkomna gäster in i huset eller lägenheten?

Förhindra att tjuven bryter sig in

lås dörren

Lås alltid dörren

Den klassiska kofoten har hjälpt tjuvar att ta sig in i hus och lägenheter i alla tider. Numera är säkerhetsklassade dörrar motståndskraftiga mot denna form av yttre påverkan. Men förutom detta, vad kan du göra för att skydda dig mot inbrott – till exempel när du är bortrest?

I en artikel i SVT går det att läsa om tips från polisen som gör att du minskar risken för inbrott. Du kan nämligen göra det svårare för tjuven. Några av råden är att inte ha värdesaker synliga, som kameror eller datorer. Om en tjuv tittar in genom fönstret och ser värdefulla saker blir det mer intressant för denna att bryta sig in.

Se gärna till att grannarna runtom har koll när du är bortrest, någon som tar in posten och håller utkik så att inget fuffens händer. Stegar som tjuven kan ta till hjälp för att ta sig in på övervåningens fönster i ett hus ska bäras in i låsta förråd eller garage, liksom cyklar och allehanda trädgårdsredskap. Du kan även be en granne parkera en bil på din uppfart när du är borta så att det ser ut som om någon är hemma.

Brytskydd och märk-dna viktigt

Håll även nere buskage så att ingen kan ta sig in utan att synas, och installera belysning med rörelsevakt som får gården eller entrén att lysa upp när någon rör sig där på kvällen eller natten. Förste fönster och dörrar med brytskydd. Använd märk-dna på viktiga prylar.

Mer tips för att undvika inbrott kan du läsa om här och här.