Ta tillfället i akt och gör om dina befintliga möbler eller designa helt nya för att bygga, med hjälp av lite fantasi och rätt verktyg. Med en frässtål, slipmaskin och borrmaskin samt hammare och spik kan du få unika möbler som ingen annan har. Här får du tips!

Vilka verktyg behövs egentligen beroende på hur du ska fixa till dina möbler? De vanligaste är naturligtvis oumbärliga som hammare, spik, tång, måttstock och liknande, men även en borrmaskin, frässtål och slipmaskin. Om du sedan ska klä om möblerna eller stoppa dem kan du behöva häftmaskin och till och med en symaskin för att sy ihop mönsterbitarna. Börja din shopping hos https://sandbergsjarn.se/marken/milwaukee/ för att hitta rätt verktyg.

dekorerat barnrumRenovera dina möbler

Om du bara ska renovera eller fräscha upp dina gamla möbler kan det vara så att du inte behöver lika många verktyg. Då kan sandpappersslip, målarfärg och hammare eller bara omklädnaden vara ett faktum. Gamla trämöbler bör alltid slipas och oljas in för att se som nya ut. Lite retor-känsla i form av ett rustikt utseende är dock ganska charmigt och ibland kan det räcka med att klä om eller lägga dit nya kuddar eller ny stoppning för att det ska kännas komplett. Renovering av gamla möbler ligger rejält i ropet istället för att köpa nytt, så gå upp på vinden och se vad mormor eller farfar har lämnat kvar. Med några idéer och skisser kan du få ett helt nytt möblemang av ärvda ting.

Designa nya möbler

Om du däremot har tänkt ge dig på att designa och tillverka helt nya möbler bör du utöka verkstaden hemma. Förvisso kanske du redan har detta som hobby och har redan investerat i en rad smidiga verktyg. Men om så inte är fallet bör du läsa på vad som behövs.

  • Frässtål i olika varianter
  • Fräsmaskin
  • Eventuellt målarfärg eller sprayfärg för att måla i önskad färg sedan
  • Cirkelsåg eller sticksåg
  • Hyvlar med mera

Se också till att du har en plats där du har fri rörelse för att tillverka dina möbler. En liten hobbyverkstad i garaget är en idé eller en lokal som du delar på med några andra snickarvänner.